تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Enstitümüz tarafından düzenlenen “Türkiye-Azerbaycan İttifakı ve Avrasya'nın Geleceği” başlıklı seminer, Türk Dünyası Çalışmaları Anabilim Dalı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Seminer, Türk Dünyası Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Resul Yalçın’ın moderatörlüğünde yapıldı. Etkinlikte, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığına bağlı resmi düşünce kuruluşu Uluslararası İlişkilerin Analizi Merkezi Direktörü Uluslarar (AIR Center) ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Farid Shafiyev tarafından bir sunum gerçekleştirildi.

Shafiyev konuşmasında, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ittifakın uluslararası toplum tarafından takdir edildiğine dikkat çekerek bu birliğin korunmasının önemine vurgu yaptı. Türk devletleri arasındaki iş birliğinin etkili bir şekilde yürütülmesinden duyulan memnuniyetin altını çizen Shafiyev, “Azerbaycan-Türkiye ittifakı buna örnek teşkil etmektedir. Bu birliği korumamız gerekiyor,” ifadelerini kullandı. Sunumda, Türk Devletleri Teşkilatı’nın Nahçıvan Anlaşması’ndan günümüze kadar geçirdiği gelişim süreci değerlendirildi. Teşkilatın bugün, çeşitli kurumlarıyla birlikte etkin bir şekilde faaliyet gösteren uluslararası bir örgüt hâline geldiği belirtildi. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine de değinen Shafiyev, bölgede şu anda fiilî bir barışın sağlandığını, ancak bu sürecin kalıcı barışa dönüşmesi için çeşitli çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti. Bu süreçte karşılaşılan temel engellerden birinin Ermenistan Anayasası’nda yer alan Azerbaycan’a yönelik toprak iddiaları olduğunu belirten Shafiyev, Türkiye’ye yönelik benzer iddiaların da mevcut olduğunu söyledi.

Shafiyev, “Bu hükmün Ermenistan Anayasası’ndan çıkarılmasını talep ediyoruz. 1998 Belfast Anlaşması ve Kuzey Makedonya örneklerinde benzer uluslararası uygulamalar görülmektedir. Bu örnekler ışığında Ermenistan Anayasası’nda uygun değişiklikler yapılabilir,” değerlendirmesinde bulundu. Ermeni diasporasının barış sürecine yönelik engelleyici rolüne de dikkat çeken Shafiyev, diaspora ile Ermenistan hükümeti arasında zaman zaman görüş ayrılıkları yaşanıyormuş gibi görünse de bazı durumlarda koordineli hareketlerin gözlemlenebildiğini ifade etti. Seminere ASBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Osman Kurt ve ASBÜ Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi Rektörü Prof. Dr. Enver Arpa da katılım sağladı. Etkinlik, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki stratejik ittifakın bölgesel etkilerini ve Avrasya’nın geleceğine dair olası yansımalarını ele alarak katılımcılara farklı bir bakış açısı sundu.

Tarih 21/05/2025 Çarşamba , 10:30:00

f

4

foto 1

1

FOto 10

2

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.